Veganství a sport: výhoda, nevýhoda, šílenství?

Veganství a sport: výhoda, nevýhoda, šílenství?

24. září 2021

Je možné být vegan a sportovec zároveň?

Zda je rostlinná strava sportovnímu výkonu přínosná či ne, záleží na mnoha faktorech. Tento článek nepředkládá řešení této otázky a ani se nesnaží obhajovat jeden typ stravování nebo se stavět proti jinému. Mnoho expertů tvrdí, že neexistuje jeden ideální typ stravy. Nejlepší věc, kterou můžeme udělat, je poslouchat naše tělo a stravovat se tak, jak to vyhovuje nám samotným. 

Veganství a zdraví

Když však někdo slyší o veganské stravě, často se mu okamžitě vybaví výživový deficit, nedostatek bílkovin nebo nízký kalorický příjem. Je ale vědecky dokázáno, že strava založená na rostlinných potravinách má zdravotní benefity oproti stravě s velkým obsahem masa. Například vegetariánská strava se spojuje s mnoha zdravotními výhodami a velkým ochranným faktorem – například o 25 % méně srdečních příhod a úmrtí, o 15 % nižší celkový výskyt rakoviny, nižší cholesterol, nižší tlak nebo také nižší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou druhého typu. Navíc je také tato strava vhodná pro prevenci a léčbu obezity. 

Tím pádem je jasné, že vegani, kteří mají vhodně sestavenou stravu, jsou stejně zdraví, ne-li zdravější než běžně se stravující. 

Pokud je vegetariánská či veganská strava dobře sestavená, obsahuje nejen dostatek sacharidů, bílkovin a zdravých tuků, ale také obsahuje vysoké množství antioxidantů a posiluje imunitní systém, tudíž je vhodná pro všechny sportovce.

Veganství a zdraví

 

Redukování nebo eliminace konzumace masa a ryb neznamená podvýživu nebo nižší sportovní výkon. Můžete být vrcholový sportovec, stravující se pouze rostlinně.

Vhodná veganská strava je totiž také bohatá na kalorie a nutrienty a často celkově lepší než běžná strava.

Mýty o veganství

Jeden z největších mýtů je, že rostlinné bílkoviny nejsou celistvé, což není pravda. 

Například sója, quinoa nebo amarant obsahují všechny esenciální aminokyseliny (ty, které si tělo neumí vyrobit samo), které potřebujeme. Sója navíc obsahuje více bílkovin než maso (100 g sóji obsahuje 36 g bílkovin, zatímco 100 g hovězího masa pouze 20 g).

Bílé tofu

 

Je pravda, že zbytek rostlinných zdrojů neobsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je ale možné je získat kombinací luštěnin, oříšků nebo obilovin v průběhu jednoho dne. 

Jak může být veganská strava přínosná pro sportovce?

Dani Badia, spolupracující lektor na magisterském oboru Výživa ve fyzické aktivitě a sportu, poukazuje na to, že pokud se řídíte správnými pokyny a jíte potraviny, ne výrobky, tak hlavní výhoda je vysoký obsah fytochemikálii, které mají z hlediska výkonu zajímavé účinky jako například antioxidační a protizánětlivé vlastnosti určitých molekul. 

Mnoho sportovců se rozhodlo přejít na rostlinnou stravu. Patří mezi ně například Sergio Aguero (fotbalový hráč, současně reprezentuje FC Barcelona) nebo Lewis Hamilton, závodník Formule F1.

Veganství je vhodné i pro bojovníky, což dokazuje i řada českých a zahraničních sportovců. Nás reprezentují například Pavel Salčák (Mistr MMA ČR, Mistr Thajského boxu ČR), Magdalena Šormová ( bojovnice MMA, čtyři zápasy, čtyři výhry) a mezi zahraniční patří například  Lawrence Okolie, Unsal Arik nebo Melanie Fraunschiel.

 

Pokud Vás téma zaujalo, můžete se podívat na některou z přednášek VeganFestu:

 

Sportovní jídelníček a 20 let na veganské stravě:  

Veganství a zdravotní hlediska aneb výhody rostlinné stravy:

 

Přeloženo z: https://soccerinteraction.com/advantage-disadvantage-fashion-veganism-sport

Překlad: Květa Gonzorová

Korektura: Kika Vérostová

 

Share