Zaměstnanci jatek se budou učit vyrábět rostlinné „maso“

Zaměstnanci jatek se budou učit vyrábět rostlinné „maso“

8. května 2020

PETA (People for Ethical Treatment of Animals) nabízí školení zaměstnanců jatek v oblasti výroby rostlinného „masa“ kvůli dopadům koronaviru na masnou produkci.

Bývalí zaměstnanci jatek se mohou naučit vyrábět rostlinné maso díky novému programu od PETA.

Tato mezinárodní organizace za práva zvířat nabídla zájemcům trénink v oblasti produkce rostlinného „masa“ místo tradiční produkce masných výrobků na základě výskytu koronaviru COVID-19 mezi zaměstnanci a potenciálního nedostatku masa.

„PETA věří, že vyřazení masa a investice do veganské budoucnosti nejenže pomůže se snížením koronavirové křivky, ale také pomůže společnostem se vyhnout nesčetně smrtelným nemocem, které mohou pocházet z farem a jatek,“ říká tato skupina za práva zvířat.

PETA také zdůrazňuje poteciál výrobců masa přejít kompletně na rostlinné alternativy. Některé společnosti včetně Smithfield Foods a Hormel již produkují a prodávají veganské „masné“ výrobky.

Zaměstnanci jatek a balíren masa zaznamenali vysoké procento nákazy koronavirem. Odborníci upozorňují na nedostatečné rozestupy při výkonu práce spolu s nemožností vzít si volno. Pracovníci popisují, že při výkonu práce stojí těsně vedle sebe.

Dokonce i před vypuknutím nákazy byla jatka extrémně nebezpečné pracovní prostředí. Dle neziskové organizace Food Empowerment Project, upřednostňování výdělků před bezpečím pracovníků není ničím novým. Výrobci, kteří zavedli dostatečné rozestupy mezi zaměstnanci zaznamenali, že to značně zpomaluje produkci.

V tomto odvětví je nadměrná produkce příčinou jak úrazů pracovníků, tak nedodržování welfare zvířat. PETA již dříve nabídla zaměstnancům jatek práci jako aranžér květin „kvůli zvířatům i jejich psychickému zdraví.“

Některá jatka a balírny masa dočasně musely zavřít kvůli vysokému procentu nákazy koronavirem mezi jejich pracovníky.

Některá jatka a balírny masa dočasně musely zavřít kvůli vysokému procentu nákazy koronavirem mezi jejich pracovníky.

Zaměstnanci jatek a COVID-19

Masný průmysl byl citelně zasažen novým koronavirem. Dle USA Today nejméně 167 pracovišť zaznamenalo výskyt tohoto viru. Více než 9400 osob (téměř všechny jsou pracovníci) onemocnělo.

Nejméně 45 pracovníků s koronavirem zemřelo a více než 38 pracovišť pozastavilo či úplně přerušilo veškerý chod. Toto zahrnuje Cagrill, National Beef Packing Co, Empire Kosher Poultry Inc. a Tyson Foods.

Zatímco prezident Donal Trump vydal nařízení, aby zpracovatelské závody zůstaly v běhu, sedm jich zavřelo v týdnu následujícím po tomto oznámení. Tyson Foods (druhý největší zpracovatel masa na světě) oznámil, že plánuje uzavření všech svých závodů. Jako důvod uvedli nedostatek zaměstnanců a bezpečnost produkce.

„Plně rozumíme závažnosti uzavření našich závodů a ekonomický dopad tohoto rozhodnutí,“ prohlásil prezident United Food and Commercial Workers Kim C. Cordova. „Nicméně bezpečnost musí mít přednost před výdělky.“

Originální článek pochází ze serveru www.livekindly.com

Přeložila: Anna Kapustová

Korektera: Kristýna Dobšínská

Share