Hnojíme bez utrpení zvířat – Vy můžete taky

Hnojíme bez utrpení zvířat – Vy můžete taky

Hnojíme bez utrpení zvířat – Vy můžete taky

19:30

LiborŽivé zemědělství ne živočišné a určitě ne konvenční, ale jen to co neubližuje biosféře Země a ekosystémům, je to které je komplementárně veganské a etické.  Co doopravdy máme na talíři a jak hnojit bez výkalů krav? To se dozvíte na této přednášce od Libora Kožnara, který takto praktikuje svoji farmu.

O přednášejícím:

Libor Kožnar, farmář a umělec, pochází ze zemědělské rodiny z jihomoravského Šanova. V roce 1999 odcestoval do USA, kde žil a studoval business na Connecticut State University. Jako úspěšný stavební projektant vytvářel v New Yorku ultraluxusní byty např. pro Harrisona Forda, Hugh Jackmana či Roberta DeNira. Libora vždy fascinovaly newyorské farmářské trhy a o víkendech dával často přednost venkovu před velkoměstem. Proto se přihlásil ke studiu bio farmaření na Farm School NYC, kde se blíže seznámil s moderními technologiemi v rostlinném biozemědělství. Dalších praktických zkušeností v tomto oboru pak nabyl během praxí na biofarmách v USA, Kanadě, Mexiku, Itálii a na Kubě. Po přestěhování na Jižní Moravu v roce 2017 založil a vybudoval vlastní rostlinnou biofarmu Živá farma. Libor hospodaří na 11 hektarech orné půdy. Svou farmu vede v režimu certifikovaného ekologického zemědělství. Jeho farma produkuje ovoce, zeleninu, víno, květiny a bylinky. Libor se také specializuje na staré odrůdy obilnin, ze kterých zpracovává biomouku. Živá farma je částí Komunitou Podporovaného Zemědělství (KPZ) a dodává své výpěstky odběratelům v celém kraji, od Znojma po Brno. Zároveň patří mezi přední dodavatele sušených bylin pro společnost Sonnentor. Výjimečné rajčata z Živé farmy vyhráli ocenění NEJLEPŠÍ BIOPOTRAVINA ROKU.

Libor periodicky spolupracuje s Mendelovou univerzitou na vzdělávání studentů v oboru agroekologie a bio farmaření. Jako člen svazu ekologických zemědělců Pro-Bio se aktivně podílí na zlepšení podmínek biofarmářů v ČR. Libor jde mnohem dál. Vnímá půdu jako hodnotu a snaží se udělat maximum pro její zachování pro budoucí generace.