PŘEDNÁŠKA: Nakupováním zeleniny možná posíláš zvířata na porážku

PŘEDNÁŠKA: Nakupováním zeleniny možná posíláš zvířata na porážku

PŘEDNÁŠKA: Nakupováním zeleniny možná posíláš zvířata na porážku

19. 3.

LiborPřehrávač na přednášku naleznete dole.

Anotace: Je rostlinné stravování etické pokud jde ruku v ruce s produkcí jatek a násilí na zvířatech? My se totiž můžeme olizovat u rostlinného jídla, ale ve skutečnosti mnohé rostlinné jídlo je produkováno pomocí násilí a zabíjení zvířat. 

Držíme jiný standard u kosmetiky, která byla jen ve výzkumu testována na zvířatech, ale její komerční produkce neměla se zvířaty nic společného, narozdíl od rostlinného jídla z agropodniků, které provádí násilí na zvířatech souběžně s produkcí zeleniny, a nebo to násilí je pácháno přímo ve prospěch produkce zeleniny. V mnoha zemědělství se nerozlišuje produkce plecka, krkovice, klobásy, vajíčka nebo sýru od produkce brambor, kadeřávku, jahod, mouky, rohlíku, rostlinného oleje nebo vína.

Etické rozdíly mezi bio, ekologickým a konvenčním zemědělstvím, aquaponií, pesticidy, rodenticidy, chovem zvířat, těžbou zvířecích těl při rostlinné produkci a výrobě jídla.

Jakou roli hraje solidarita a podpora veganských farem a podniků vegany a veganskou komunitou. 

O přednášejícím

Libor Kožnar, farmář a umělec, pochází ze zemědělské rodiny z jihomoravského Šanova. V roce 1999 odcestoval do USA, kde studoval business na Connecticut State University. Jako úspěšný stavební projektant vytvářel v New Yorku ultraluxusní byty např. pro Harrisona Forda, Hugh Jackmana či Roberta DeNira. Libora vždy fascinovaly newyorské farmářské trhy a o víkendech dával často přednost venkovu před velkoměstem. Proto se přihlásil ke studiu farmaření na Farm School NYC, kde se blíže seznámil s moderními technologiemi v rostlinném biozemědělství. Dalších praktických zkušeností v tomto oboru pak nabyl během svých pobytů na biofarmách v USA, Kanadě, Mexiku, Itálii a na Kubě. Po svém návratu do Čech v roce 2017 založil a vybudoval vlastní rostlinnou biofarmu Živá farma. Libor hospodaří na 11 hektarech orné půdy. Svou farmu vede v režimu certifikovaného ekologického zemědělství. Jeho farma produkuje ovoce, zeleninu, víno, květiny a bylinky. Libor se také specializuje na staré odrůdy obilnin, ze kterých zpracovává biomouku. Živá farma je částí Komunitou Podporovaného Zemědělství (KPZ) a dodává své výpěstky odběratelům v celém kraji, od Znojma po Brno. Zároveň patří mezi přední dodavatele sušených bylin pro společnost Sonnentor. Libor periodicky spolupracuje s Mendelovou univerzitou na vzdělávání studentů v oboru bio farmaření. Jako člen svazu ekologických zemědělců Pro-Bio se aktivně podílí na zlepšení podmínek biofarmářů v ČR. Libor jde mnohem dál. Vnímá půdu jako hodnotu a snaží se udělat maximum pro její zachování pro budoucí generace.