PŘEDNÁŠKA: Nakupováním zeleniny možná posíláš zvířata na porážku
Přehrávač na přednášku naleznete dole.
Anotace: Je rostlinné stravování etické pokud jde ruku v ruce s produkcí jatek a násilí na zvířatech? My se totiž můžeme olizovat u rostlinného jídla, ale ve skutečnosti mnohé rostlinné jídlo je produkováno pomocí násilí a zabíjení zvířat.
Držíme jiný standard u kosmetiky, která byla jen ve výzkumu testována na zvířatech, ale její komerční produkce neměla se zvířaty nic společného, narozdíl od rostlinného jídla z agropodniků, které provádí násilí na zvířatech souběžně s produkcí zeleniny, a nebo to násilí je pácháno přímo ve prospěch produkce zeleniny. V mnoha zemědělství se nerozlišuje produkce plecka, krkovice, klobásy, vajíčka nebo sýru od produkce brambor, kadeřávku, jahod, mouky, rohlíku, rostlinného oleje nebo vína.
Etické rozdíly mezi bio, ekologickým a konvenčním zemědělstvím, aquaponií, pesticidy, rodenticidy, chovem zvířat, těžbou zvířecích těl při rostlinné produkci a výrobě jídla.
Jakou roli hraje solidarita a podpora veganských farem a podniků vegany a veganskou komunitou.
O přednášejícím
Libor Kožnar, farmář a umělec, pochází ze zemědělské rodiny z jihomoravského Šanova. V roce 1999 odcestoval do USA, kde studoval business na Connecticut State University. Jako úspěšný stavební projektant vytvářel v New Yorku ultraluxusní byty např. pro Harrisona Forda, Hugh Jackmana či Roberta DeNira. Libora vždy fascinovaly newyorské farmářské trhy a o víkendech dával často přednost venkovu před velkoměstem. Proto se přihlásil ke studiu farmaření na Farm School NYC, kde se blíže seznámil s moderními technologiemi v rostlinném biozemědělství. D