Mýty a fakta o souvislosti koronaviru s konzumací masa

Mýty a fakta o souvislosti koronaviru s konzumací masa

22. března 2020

Jakou souvislost má konzumace masa a koronavirus?
Vypuknutí nového koronaviru (COVID-19) pohlcuje celý svět. Stále více lidí se izoluje, je v karanténě a přemýšlí nad tím, jak jsme se do této situace dostali. PETA již dlouho varuje před zdravotními riziky spojenými s konzumací masa. Koneckonců, chov zvířat pro jídlo v zanedbaných podmínkách je živnou půdou pro choroby, které se mohou přenášet na člověka.

PETA proto vytvořila odpovědi na časté otázky týkající se souvislosti koronaviru s konzumací masa: 

Mohu chytit COVID-19 z konzumace masa?

Světová zdravotnická organizace (WHO) říká: 

„Chcete-li se chránit, například pokud jdete na trh se živými zvířaty, vyhněte se přímému kontaktu se zvířaty a povrchy, které s nimi přicházejí do styku. Vždy zajistěte správné postupy v oblasti bezpečnosti potravin. Se syrovým masem, mlékem nebo zvířecími orgány zacházejte opatrně, aby nedošlo ke kontaminaci tepelně neopracovaných potravin a vyhýbejte se konzumaci syrových nebo nedostatečně tepelně upravených živočišných produktů.“

Pro zvířata, životní prostředí a vaše vlastní zdraví je nejbezpečnější vsadit na veganství, a to dokonce i po odeznění pandemie COVID-19.

  • Kvůli krutosti páchané na zvířatech
  • Protože živočišný průmysl poškozuje planetu
  • Protože s konzumací živočišných produktů souvisí zvýšené riziko srdečních onemocnění, cukrovky, rakoviny a dalších (především civilizačních) onemocnění
  • Protože narůstající používání antibiotik u zvířat chovaných pro potravu po celém světě, což přispívá ke vzniku superbakterií (kmen bakterií, který se stal rezistentním vůči mnoha antibiotikům) a rezistence vůči antibiotikům u lidí

 

Je masný průmysl zodpovědný za koronavirus?

Nemůžeme ignorovat souvislost mezi konzumací masa a ohnisky nemocí, jako je COVID-19. Nenasytná poptávka lidí po masu, vejcích a mléčných výrobcích znamená, že v obrovských nehygienických skladech je chováno velké množství zvířat.

Kuřata, krávy, prasata a jiná zvířata jsou napěchovaná do malých klecí nebo přístřešků, kterými protéká trus a moč. Přepravují se v špinavých nákladních vozech a zabíjejí je na podlahách zalitých krví, močí a jinými tělními tekutinami. V takovém prostředí se patogenům velmi daří. Přeplněné farmy jsou živnou půdou pro nové kmeny nebezpečných bakterií a virů.

 

Odkud koronavirus pochází?

Odborníci v oblasti veřejného zdraví se domnívají, že COVID-19 vznikl na tzv. „mokrém trhu“ v Číně, kde prodejci prodávají živá i mrtvá zvířata k lidské spotřebě. COVID-19 je podobný jako koronavirus SARS a MERS: Všechny tři se přenesly ze zvířat na člověka.

 

Pocházejí také ostatní nemoci z masa?

Podle amerických center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) „přibližně 75 % nedávno se objevujících infekčních nemocí postihujících lidi, se prvně vyskytly jako onemocnění u zvířat.“

Prasečí chřipka, která je už od svého názvu spojována s prasaty, zabila statisíce lidí po celém světě. A ptačí chřipka je nemoc, která se může snadno rozšířit v přeplněné farmě s kuřaty. Existuje nejméně 144 různých kmenů ptačí chřipky. Například jedna varianta ptačí chřipky H5N1 postihuje obrovské množství ptáků, a je také smrtelná pro lidi, kdy zabije zhruba 60 %1 nakažených. 

 

 

Jaká je role masného průmyslu při vzniku superbakterií?

Nevyhovující podmínky na farmách a velkochovech přispívají vzniku virových a bakteriálních onemocnění, která se rychle šíří. Zemědělci kvůli minimalizaci onemocnění a v některých případech aby dosáhli rychlejšímu růstu u zvířat, často podávají antibiotika v zemích jako je Čína či USA. Ale i u nás kvůli nadměrné produkci zvířata často trpí rozličnými onemocněními (například velmi častá je mastitida2  u dojnic), kvůli kterým se musí antibiotika používat. Věděli jste, že zvířata ve velkochovech spotřebují každý rok více antibiotik než lidé?

V důsledku nadměrného používání antibiotik, se bakterie stanou rezistentní. To přispívá ke vzniku „superbakterií“ – nových agresivních patogenů, které nereagují na dosud známá antibiotika. Antibiotická rezistence je jeden z mnoha problémů, s kterým se v budoucnosti budeme muset vypořádat, pokud nepřestaneme antibiotika nadměrně a především nevhodně používat a to nejen v humánní, ale především ve veterinární medicíně.

Pokud by vás zajímalo více informací, jak začít s rostlinnou stravou, doporučujeme přednášku MUDr. Dymáčkové z loňského VeganFestu:

 

Pro další informace ohledně veganských receptů můžete využít tyto weby:

https://www.dcerka.sk/
http://www.veganotic.cz/

Článek je přeložen od organizace PETA. People for the Ethical Treatment of Animals je největší nezisková organizace bojující za práva zvířat na světě, založená v roce 1980 v USA. Jejím sloganem je „Nemáme žádné právo zvířata jíst, nosit jejich kůži a kožešiny, provádět na nich experimenty, využívat je v zábavním průmyslu, ani je jakýmkoli jiným způsobem vykořisťovat a týrat.“

Původní článek byl lehce upraven, aby více odpovídal podmínkám v České republice.

 

1 https://www.who.int/influenza/human_animal_interface/avian_influenza/h5n1_research/faqs/en/

2 zánět mléčné žlázy, velmi častý problém u vysokoprodukčních dojnic ve velkochovech

Přeložila: Kristýna Dobšínská

Korektura: Anna Kapustová

Share